Postul Pastelui, portile primaverii, un nou inceput si curatirea sufletului si a trupului.

winter_spring_by_megustadeviantart-d5oejwl

Buna ziua/seara/dimineata, minunatii!

M-am gandit sa scriu despre o parte extrem de importanta a vietii mele, despre o perioada a anului ce imi ofera enorm de multa bucurie.

Bucuria o am in suflet chiar si acum cand iarna vad ca este foarte egoista si refuza sa cedeze tronul primaverii. Eu astept cu rabdare momentul in care soarele, florile si lumina primaverii se vor intoarce. Pasarile vad ca fac la fel, neincetand sa cante chiar si cand fulgii de zapada cad grei pe capsoarele lor.

Cred ca legaturile naturii cu Dumnezeu sunt mult mai stranse, chiar daca mai degraba instinctive, decat cele ale omului. Ratiunea ne-a furat bucuria, ne-a furat optimismul, ratiunea de multe ori ne erodeaza sufletul.

Pentru mine posturile sunt inaltatoare si curatitoare, ma ajuta sa imi intorc fata catre Dumnezeu dar si catre mine. De fapt, am observat ca in timpul postului sunt mai atenta cu mine, mai constienta de greselile pe care le fac, ma pazesc mult mai bine de ganduri rele, de mandrie, de invidie, si sunt mult mai rabdatoare si binevoitoare cu semenii mei. Acest sentiment este minunat pentru ca te elibereaza de povara gandurilor negative. Din pacate sunt un om pacatos si nu pot pastra o constanta in comportament din punctul asta de vedere. In restul anului mai uit poruncile care imi sunt atat de limpezi in perioadele de post.

Postul Pastelui mi se pare cel mai puternic dar si cel mai greu. Este minunat de…de…tot ce vreti voi. Nu prea am cuvinte sa descriu ce simt cand ma gandesc la aceasta luna luminata. Este pur si simplu slavita si mantuitoare.

Postul Pastelui reaminteste pacatul originar si Caderea. Inainte sa aflu acest lucru il asociam cu eternitatea Creatiei, cu natura primordiala de la inceputul Timpurilor fara sa imi dau seama de ce. In fiecare an in preajma Postului Mare aveam o dorinta inexplicabila de a citii „Cartea facerii, crearea lumii si omul inceputurilor”, a  parintelui Seraphim Rose. Din pacate nu am reusit niciodata sa o termin, mai incerc si postul acesta. Am reinceput-o a treia oara cred, poate a treia oara e cu binecuvantare si reusesc sa o termin. Chiar daca nu am ajuns pana la final pot spune ca este o carte minunata si perfecta pentru aceasta perioada, de aceea o sa postez aici mai multe linkuri catre carte ca sa va fie de folos.

rose_serafim_pr-cartea_facerii_crearea_lumii_si_omul_inceputurilorLinkul catre carte:

http://www.librariasophia.ro/carti-Cartea-Facerii-crearea-lumii-si-omul-inceputurilor-Serafim-Rose-ierom.-so-1476.html

Pentru o mai mare intelegere a Parintelui Seraphim Rose va recomand acest dialog dintre el si niste studentii:

http://www.creationism.info.ro/pagini/cf/cf.html

In afara de purificarea sufleteasca si morala pentru mine este un moment in care imi tratez si trupul asa cum ar trebui. Am foarte multe teorii legate de cum ar trebui intretinuta sanatatea si cat de legata este sanatatea mentala de cea trupeasca. Consider ca fiecare trup este diferit si fiecare om trebuie sa invete sa si-l cunoasca dar in acelasi timp enorm de multe lucruri functioneaza la fel la toata lumea. Trupul si sufletul sunt intr-o puternica legatura afectandu-se unul pe altul in diferite moduri. Atunci cand trupul trage sufletul catre excese, sufletul sufera poate chiar mai mult decat trupul. Curatenia sufleteasca este puternic legata de cea trupeasca, de aceea tinem post, de aceea postul trebuie sa il tinem asa cum a fost lasat, pentru a avea vreun efect asupra fiintei noastre.

In timpul Postului Pastilor incerc pe cat posibil sa mentin o dieta nu numai vegetala dar si cu cat mai multe cruditati. Ca principiu mi se pare extrem de interesanta dieta raw vegana dar pentru ca sunt o persoana care se fereste de excese de orice fel nu vreau sa il tin in totalitate. Incerc in schimb sa incorporez cat mai multe legume, fructe si verdeturi crude, nealterate termic in nici un fel.

Sunt de asemenea adepta alimentatiei de sezon si locala. Evit sa mananc alimente ce nu sunt in sezon si, pe cat posibil, mananc destul de rar ce nu a crescut pe pamant romanesc. Mi se pare un lucru destul de logic pentru ca in Romania agricultura ecologica si bio nu este suficient de dezvoltata incat sa pot gasi mereu ce vreau si, sincer, prefer sa mananc muraturi sau zacusca puse de mine sau familia mea decat sa cumpar in ianuarie rosii din Maroc.  Din cauza asta pe timp de iarna dieta cruda este aproape imposibil de tinut.

Vara si primavara insa este cu totul alta poveste! Duceti-va in piata si respirati aerul crud, cumparati tot ce este mai verde si mai de sezon, intoarceti-va acasa si fiti inventivi. Din toate minunatiile ce se gasesc pe piata acum se pot face o gramada de bunatati de post, si toate crude. Acum, la final am sa va dau niste propuneri de retete crude de sezon.

Mic meniu de post

Salata de primavara

Salata verde
1 legatura untisor
1 legatura leurda
Cateva frunze de spanac
Patrunjel dupa gust

Ingrediente dressing
Jumatate de avocado bine copt
Jumatate de limeta
1 pumn de fructe goji
Nuci de orice fel dupa gust(pot fi inlocuite cu ulei de masline/cocos etc)
Sirop de rodie dupa gust
Sare de Himalaya sau de mina

Preparare: Verdeata se toaca  si in paralel se prepara un dressing. Dressingul il puteti potrivi dupa gust, mai puneti putin sos de rodie, mai puneti putina limeta si tot asa pana ajungeti la gustul dorit. Avocado trebuie sa fie bine copt pentru a il putea pasa si amesteca impreuna cu sosul. Avocado va da o consistenta si un gust minunate salatei. Si acum bucurati-va!

 

Hummus (aceasta este o reteta semi-cruda pentru ca nautul trebuie fiert pentru a nu ingreuna colonul mai ales in cazul celor care au astfel de probleme)

Ingrediente

500 g naut crud (in nici un caz din conserva)
200 g pasta de susan (tahini)
2 linguri de ulei de masline
2-3 catei de usturoi
sare de mina sau Himalaya dupa gust
1 ceasca de suc de lamaie

Condimente

patrunjel tocat
boia
fulgi de ardei iute
sumac
chimen (doar daca va place, eu imi pun separat din cauza iubitului care nu prea il apreciaza:))

Preparare: Pregatirea se face cu grija, rabdare si dragoste. Se spala nautul pana apa ramane limpede si apoi se lasa la inmuiat vreo 12 ore in apa plata. Dupa aceste 12 ore se pune la fiert. Va recomand sa il puneti la fiert tot in apa in care a fost inmuiat, doar sa mai completati daca e nevoie, asta pentru a mai salva din nutrienti.

Pana da in clocot se fierbe la foc mare si apoi in jur de 2 ore (sau pana bobul se poate sfarama usor) la foc mic. Se ia de pe foc, se pune deoparte la racit. Dupa ce s-a racit se face pasta in blender sau cu ajutorul strivitorului acela pentru piure care face parte din robotul de bucatarie(nu mai stiu cum se numeste, imi cer scuze 😀 ).

In timp ce il pasati adaugati putin cate putin uleiul de masline si apoi pasta de susan. Pe parcurs adaugati cateii de usturoi, sarea si la final sucul de lamie. Consistenta ideala este cam ca cea a piureului de cartofi sau a fasolei batute, asa ca aveti ceva de munca.

La final asezonati cu condimentele si patrunjelul dupa gust.

Daca faceti o cantitate mai mare decat puteti manca intr-o zi va recomand sa nu puneti sucul de lamaie de la inceput, ci separat, de fiecare data cand mancati, pentru ca acesta tinde sa porneasca fermentatia mai devreme. Fara suc de lamaie humusul rezista in frigider 3-4 zile.

Humusul se mananca traditional cu lipie dar daca nu aveti merge si painea, atat doar sa fie dintr-o sursa sigura si eventual integrala. Preferabil ar fi sa faceti chiar voi. O sa postez si o reteta de paine de casa in viitorul apropiat.

Se mai poate manca si pe ardei feliute sau castraveti.

Pofta buna! 🙂

 

Cam asta este un meniu de post tipic pentru mine. Salata aceasta in combinatie cu humusul este incredibila. Humusul are o gramada de calitati nutritive, are un continut ridicat de fibra, proteine, nu are colesterol si numara doar 180 de calorii la 100 de grame. Despre salata nu mai are rost sa scriu, este extrem de complexa in nutrienti, minerale si antioxidanti.

Sa fiti frumosi!

 

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s