Prăjituri de post cu aromă de lavandă

Astăzi e o zi amăgitoare. Din casă pare cald si frumos, dar când ieși te ciupește de obraji aerul rece al iernii ce, ușor, ușor, își ia în stăpânire lunile ce îi aparțin. Nu îmi pare rău. Sunt nascută la începutul verii dar niciodata nu am putut să ma hotărăsc dacă îmi place un anotimp mai mult decât altul, pur și simplu le ador pe toate, cu toate complexitațile și frumusețile lor.

Astăzi, fiind zi de weekend, pentru mine este și zi de gătit, de curățenie și de îngrijire a casuței mele, pe care, din păcate, în restul săptămânii o cam ignor pentru că plec devreme și ajung târziu în cuibul meu.

A început postul Craciunului, o mare bucurie pentru mine și un motiv să fiu inventivă cu rețetele. Nu sunt o mare carnivoră dar trebuie să recunosc faptul că în lipsa oricărei urme de lactate sau ouă, gătitul cere mult mai multă atenție și chiar disciplină.

Ador să gatesc, bucătăria este unul din locurile mele preferate. Mă liniștește, mă binedispune și bineînțeles, îmi dă mari satisfacții. Astăzi gătesc pate vegetal – un fel de guacamole adaptat – mâncarica de cartofi și prajituri cu lavandă la desert.

Hai să vă prezint rețeta prăjiturilor și în altă postare o să vorbesc și despre pateul vegetal.

O să avem nevoie de:

70 de grame de migdale măcinate

70 de grame de nucă de cocos măcinată

150 de grame de faină nerafinată (grâu întreg) dar se poate folosii și făină normala de pâine nu de cozonac

70 de grame fulgi de ovaz

70 de grame zahăr brun/ zahăr nerafinat

3-4 linguri mari de miere sau sirop de arțar

3 linguri semințe de in

200 ml apa

15-20 ml de ulei de cocos/măsline/floarea soarelui nerafinat

1,1/2 linguriță praf de copt

1,1/2 linguriță bicarbonat de sodiu

1 vârf de sare

2 lingurițe de flori de lavandă uscată

Preparare

Înainte de toate se face un mic ceai din florile de lavandă și cei 200 de ml de apă. Se lasă ceaiul la răcit și încercăm să ne abținem de la a îl bea. 🙂 După ce s-a răcit, ceaiul se amestecă cu semințele de in și se lasă deoparte pentru mai târziu.

Se amestecă toate ingredientele uscate împreună – migdalele măcinate, nuca de cocos, fulgii de ovăz, praful de copt, bicarbonatul și făina.

Dupa ce s-au înmuiat semințele de in în ceaiul de lavandă (15 minute), peste ele, se adaugă mierea/siropul, zahărul și uleiul. Se amestecă puțin și apoi se introduc în ingredientele uscate cu grijă, puțin câte puțin, și amestecând continuu până se omogenizează.

Se pregatește o tava suficient de mare. Puteți folosii hârtie de copt sau, dacă nu aveți, puteți unge tava cu ulei și tapeta cu făină, rezultatul este cam același.

Cu o lingură mare se formează prăjiturile și se pun în tavă. Manevrați cu grijă pentru că amestecul este destul de lipicios. Lăsați spațiu suficient de mare între prăjituri pentru ca ele vor crește puțin.

Se coc între 15-30 de minute în cuptor la 180C. Verificați des prăjiturile pentru că se ard destul de ușor.

Se lasă puțin la răcit si gata, sunt tocmai bune.

Poftă buna dar cu măsură! 🙂

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s